В людей вложить такое сердце надо,
Чтоб было зло добром отражено. Э. Межелайтиc








пятница, 7 марта 2014 г.

Кобзар у творчості рок-музикантів


В рамках проекту "Шевченківські читання",  присвяченого 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка, в бібліотеці провели літературно-музичну композицію "Кобзар у творчості рок-музикантів".
На захід запросили учнів 5-А класу школи № 3 м. Іллічівська.
Спочатку бібліотекар відділу 5-9 класів Ануфрієва С.П. розповіла дітям про дитинство Тараса, нелегку долю і важку працю, про талант  майбутнього поета і художника.
Бібліотекар відділу мистецтва Суглоб Т.М. відкрила для дітей музичну сторону віршів Т.Шевченка. Свої вірші поет писав для народу, часто їх наспівував, а з проханням покласти вірші на музику звертався до композиторів та знавців фольклору. Тому так легко озвучувалися Шевченкові вірші, тим-то так природно  вони переходили із сфери літературної в музичний побут народу. 
Першим українським композитором який свідомо підійшов до музичного втілення поезій Шевченка став Микола Лисенко. На честь вшанування пам'яті поета він написав музику на "Заповіт". Композитори Мусоргський, Чайковський теж написали музичні твори на вірші Шевченка.
Молоді рок-музиканти вирішили виспівати вірші Шевченка на сучасний лад. Саме такі пісні  ми запропонували послухати школярам.
Діти прослухали "Садок вишневий коло хати" у виконанні рок-групи "Мертвий півень", "Тече вода в синє море" у виконанні рок-групи "Луганські козаки".
Бібліотекар розповіла учням про фестиваль "Козацька ліра" де 176 кобзарів одноголосно виконали пісню "Реве та стогне Дніпр широкий", що було зафіксовано в Книзі рекордів України. 
Після музичної частини заходу діти читали напам'ять вірші Т.Г.Шевченка.
Зав.відділом 1-4 класів Ільїна О.Я запропонувала учням відкрити ключове слово у кросворді "Мені тринадцятий минало...". Всі запитання  у кросворді були пов'язані з життям і творчістю Т.Г.Шевченка. Діти активно відповідали на запитання. І нарешті змогли побачити ключове слово "ШЕВЧЕНКО".
 Наприкінці заходу діти послухали пісню "Повторім слова Тараса" у виконанні народного артиста України Анатолія Хостікоєва, яка  зараз є дуже актуальна. 
Готуючись до цього заходу ми прагнули викликати у дітей почуття поваги до літературної спадщини Тараса Шевченка, любові до світлого образу поета-мислителя.














Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...